Eiendom

 

Må det være kostbart å selge fast eiendom. Over tid har det nok bygget seg opp en oppfatning av at det skal være kostbart. Konkurranse har likevel ført til at prisene presses, og at du kan gjøre en god handel hos megler.

 

De fleste jeg har hørt om tar en viss prosentsats av salgssummen som sitt honorar ved salg. Hvilket betyr at kostbare eiendommer kan gi veldig høy inntekt for en megler, uten at arbeidet av den grunn er mer omfattende enn for en enkel leilighet.

 

Da melder det seg hos noen en lyst til å gjøre dette selv. Organisere salget, og få det gjort uten unødige kostnader.

 

Det kan jeg ikke anbefale.

 

Men la oss likevel tenke oss at du er selger. På din vei har du funnet en kjøper. Derfor har du begge parter på plass. Salgssummen er dere også enige om.

 

Det finnes et alternativ. Du kan kontakte advokat, som tar seg av kun det å forestå nedtegning av en kontrakt, samt gjør oppgjøret for dere. Hvilket finansierende bank vil kreve, fordi det skal gis en sikkerhet akkurat i oppgjørsfasen.

 

Denne sikkerhet gjør at kjøpers bank i det hele vil overføre kjøpesummen til selger.

 

Vi advokater er advokater. Men noen av oss kan også fungere som eiendomsmegler. Hvilket krever at vi innehar en gedigen forsikring som gjør at vi står ansvarlig økonomisk om det skjer feil i oppgjørsfasen. Det er nok den tryggheten bankene søker ved å kreve at eiendomsoppgjøret finner sted via en advokat eller megler.

 

Selv har jeg en forsikring som sikrer opp til 30 millioner i ansvar. Hvilket burde holde.

 

At du kan spare store summer på å benytte advokat til et slikt ”kompakt oppgjør” er det ingen tvil om.

 

I prinsippet kan du da gjøre alt forarbeidet for å sikre deg et salg. Men få hjelp akkurat i den avsluttende fasen. Det er alt du trenger, hvorfor kjøpe mer.

 

Det er jo ellers mulig å kjøpe en mer fullstendig pakke, så vel fra megler som fra advokat. Den bør inneholde god markedsføring på internett, og der tenker jeg at finn.no er mest viktig å få vist eiendommen på. Eiendommen bør også få en fin plassering i BT sitt eiendomsbilag fredag. Eller i et eget bilag, slik noen meglere lager det som ”innstikk” til avisen.

 

Du trenger også noen fine prospekt med flotte bilder av eiendommen, noen visningsskilt som gjør at kjøperne finner frem. Dernest trenger du en takst som viser hva kjøperen kan kjøpe.

 

I noen grad er dette ting man kan kjøpe hos megler eller advokat. Ut fra hva du ønsker, er det opp til den som tar jobben å finne riktig pris.

 

Selv har jeg gjort en del salg fullstendig, og en del bistand under skriving av kontrakt. Dette er etter forholdene ganske ukomplisert. Men det krever en tillatelse, og det krever trygghet for selger, kjøper og ikke minst den bank som skal betale for gildet.

 

Gjør derfor en grundig jobb før du velger hvem som skal bistå deg. Og gjør hva du kan for å få riktig pris. Her er det store summer å spare. Eiendomssalg

Legg igjen beskjed

obligatorisk