Depositum overnatting

Depositum og gebyrer ved losji

 

Det er tydelig at tanker om arv var interessant for dere lesere. Jeg har fått en del innspill i anledning mitt nylige innlegg om arvefordeling. Kommer tilbake til det.

 

I dag hadde jeg tenkt å ta opp litt rundt bestilling av campinghytter, hotellrom og alt annet man kan tenkes å  bestille for sommeren. Derunder litt om depositum, avbestillingsgebyrer og annet grums.

 

Jeg legger jo merke til at noen er ivrige på depositum. I mars bestilte jeg en hytte ved Gol Campingsenter, der krevde man like gjerne hele beløpet forskuddsvis for en overnatting. Kall det forskudd eller kall det depositum.

 

Ved en annen anledning bestilte jeg en hytte på Nesbyen, da ville man ha kr. 150 i avbestillingsgebyr. Du betalte ikke forskudd, men måtte godta å betale gebyr ved avbestiiling.

 

På nett finnes det nettsider som booking.com som ikke tar forskudd, og så finnes det de som tar hele greia på forskudd.

 

Er alt dette lov?

 

Ja, dette er lovlige avtaler. Vår rettsordning bygger på avtalefrihet, også til å betale på forskudd, og til å avtale høye avbestillingsgebyrer. Det er prisen noen utleiere tar for å holde av husvære til deg.

 

Lovlig er det, men er det en god ordning? Vel, som forbrukere forventer vi gjerne å kunne bestille noe, og å gi blaffen når det passer oss. Typisk sånn som hotellbestillinger som gjerne kan avbestilles helt opp til kl. 15 på ankomstdagen.

 

Men ekteparet som driver camping i en eller annen dal har ikke økonomi til å ta slike sjanser og til å tilby slik frihet for kunden. Det kan man forstå. Mister man deg som kunde, er det rent tap. Som ikke alltid lar seg rette opp ved at en annen kunde ramler inn.

 

Jeg har bestilt ulik overnatting. Store utleiefirma krever tidlig betaling og har faste gebyrer for å melde seg ut. Skal du unngå det, må du ha forsikring. I andre enden har du hotellene du kan ringe samme dag og melde avbud.

 

Selv likte jeg godt den varianten at man vedtok avbestillingsregler ved bestillingen, men at man ikke betalte forskudd. Det viste seg etterhvert at jeg ikke trengte husværet, og avbestilte. Da ventet jeg meg et gebyr på kr. 150.

 

Da meldte utleieren at de ikke ville ta gebyr, men ønsket meg heller tilbake som kunde ved en annen anledning.

 

Det kaller jeg smidig gebyrpraksis.

 

Helt til slutt, det er opp til deg hva du vil godta av depositum eller gebyrer. Er du ikke fornøyd, så ring neste sted eller slå opp et annet sted på internett. De som tilbyr overnatting vet at dette er et poeng kunden bryr seg mye om, og det er mange som derfor tilbyr kunden både gode priser og mye frihet.

 

Legg igjen beskjed

obligatorisk