Nettkataloger – bondefangeri

 

Det er vel første gang jeg spesifikt skiver til dere næringsdrivende. Det er på tide etter 11 år i jussens tjeneste i Byavisen.

 

La meg si noen ord om nettbaserte opplysningstjenester. Finnmeg.no eller finndeg.no. Altomalle.com, eller hva det nå heter – alt sammen.

 

Enkle løsninger med søkemotorer, der kunden søker en tjeneste. Og der ditt firma popper opp som tiltrekkende. Den reneste gullgruve. I hvert fall for de som leverer tjenesten.

 

For de benytter en fin teknikk. Får deg til å tegne deg for en seks måneders periode, og bedyrer at det bare er det halve året du binder deg for. Så velger du selv om du vil fortsette.

 

Du må gjerne presisere at du bare tegner deg for et halvt år, det vil de også bekrefte. Du tegner deg ikke for en ny periode, uten å bli kontaktet.

 

Men de unnlater å fortelle deg hvordan de går frem ved ny kontakt.

 

For det som skjer er at de sender deg en e post. Der fremgår det at det vedlegges en korrektur av annonsen din. Hvis du så ikke sier nei takk til å fortsette, så er du bundet for et nytt år. Og med det er du bondefanget inn i systemet.

 

Dette er fascinerende.

 

Til tross for at du som kunde kun har bundet deg til et halvt år, vil de automatisk binde deg for et nytt år. Ved at du ikke sier fra om det motsatte.

 

Så truer de med inkasso og rettslig prøving, dersom du ikke betaler. De undertegner bare med kundeservice i sine trusler, aldri med navn på den som sender fra seg svineriet.

 

Jeg reagerer på dette, fordi det ikke samsvarer med avtalen kunden inngår.

 

Kunden har bundet seg for et halvt år. Det er alt. Kunden har aldri gått med på noen automatisk fornyelse. Ikke ved å være passiv, nei.

 

Men jeg skjønner jo tegningen. Du synes gjerne kr. 3.000 er rimelig for et halvt år på nett. Uten å tenke på at neste helårs faktura er på kr. 10.000, etter at du ikke fikk med deg at de sendte sin «bordet fanger» e post en eller annen gang. Du tenkte ikke over det, fordi du aldri var forberedt på dette.

 

Praksisen er ikke rettslig akseptabel. En kunde som tegner seg for et halvt år, har tegnet seg for denne perioden. Det er avtalen. Da kan man ikke slenge på et år, som følge av at kunden er passiv. Dette har kunden aldri vedtatt.

 

Over årene har jeg hatt mange henvendelser om dette. Som ulike nettsteder benytter.

 

Så sender de deg gjerne en statistikk over hvor mange som har sett på nettopp ditt navn i perioden. Jeg har et nettsted selv. Så har jeg en avtale om å ha firmanavnet på et slikt firma sin søkemotor. De forteller meg at mange hundre har klikket seg videre fra deres nettsted og til din hjemmeside.

 

Det rare er at jeg kjenner administrator for mitt nettsted. Han kan se hvor de som titter på nettsiden min er omdirigert fra. Det er underlig at hans tall er mye lavere enn firmaet sine.

 

Vel, inntil videre beholder jeg min avtale for å se om det har noen effekt. Og jeg har gått med på fornyelse for både ett og to år. Fordi jeg ønsket det.

 

Men du som ikke ønsker det, har ingen grunn til å gå med på denne utspekulerte virksomheten.

Nettkatalog

Legg igjen beskjed

obligatorisk