Det er billig å fly. Vi flyr på tvers av hav for samme prisen som taxi fra Torvalmenningen til Kjøkkelvik. Flere flyr og de flyr mer enn noen gang. Norwegian har vært førende i å få prisene ned, men la meg fortelle deg – det har sin pris.

Den prisen får du avdekket når noe går galt.

Sist søndag sto jeg i Berlin med tre barn. Ikke bare vi sto der, men rundt 120 passasjerer skulle på tur hjem til Bergen – trodde vi. Men flyet vårt, det kom aldri.

Vel, det begynte bra. Kl 19.20, sånn vel halvannen time før avgang fikk vi sms om at vi var velkommen ombord. Men tyve minutter senere kom det sms om at hele avgangen var kansellert. Så der sto vi, store og små. Flyet vi var velkomne ombord i, det skulle ikke komme. De hadde ombestemt seg.

En beskjeden tysk dame var skremt ut på gulvet, og skulle fortelle oss alle hvordan dette hang sammen. Hun mumlet mens en horde mennesker prøvet å lytte. Vi fikk i neven en lapp med et telefon nummer, det gikk til Norwegian sitt callsenter som de nok har outsourcet til en by ved Østersjøen, der norskkurset gikk i en fei – og her begynte problemene å vokse på seg.

Det var søndag, og alternativene haglet nå inn. Noen kunne få komme hjem seks dager senere, noen fem dager senere – noen i morgen. Det var det villeste kaos, og folk ble sittende både i telefonkø og språkkomplikasjoner til ut på natten. Andre brukte timer av mandagen til å snakke.

Noen ble tildelt plass dagen etter videre til Norge med overgang mot Bergen. Mens andre ble sagt at du nok må vente fire-fem dager på det hotellet som du hadde fått utpekt i en eller annen himmelretning borti der vestenfor flyplassen.

Vi var overlatt til oss selv, til et hotell som fikk oss midt i fanget – og en telefon vi hadde for hånden. En lapp var det selskapet stilte med, ring oss – sto det der.

Norwegian viste nå en nærmest forbilledlig kaotisk evne til ikke å rydde opp. Beskjeder flagret til kundene, og de var ulike. Du kunne reise hjem i morgen, eller ble det fredag. Du kunne reise med andre selskaper men vi betaler ikke – jo det gjør vi. Ulike beskjeder kom på samme tid til de ulike. Intet var koordinert, og alt var motstridende. I dette satt man fast på et hotell, opp til seks dager. Lykke til, og takk for oss.

Norwegian er billig, og prisen den betaler du virkelig når noe går galt.

Jeg vil gå så langt som innstendig å be alle vurdere andre selskaper enn Norwegian, med mindre du har energi og orker – ta utfordringen når et fly ikke går som forutsatt.

I skrivende stund kommer det fortsatt folk hjem fra Berlin. Rett nok ikke roende inn over Vågen, men via Tallinn, Hamburg, Stockholm og København. Leiebil, tog og fly er tatt i bruk. De kommer etter dager på ville veier. De er glemt og oversett, de er reisende med Norwegian må vite.

Når det er sagt, jeg skal si litt om det rettslige i dette.

En EU forordning fra 2004 skal rydde opp, og sier hva man har krav på.

Et ståsted er at du har krav på omruting, hvilket betyr ny reise så snart som mulig. Selskapet skal få deg hjem, det plikter de. Den utgiften skal du ikke ha, siden selskapet ikke kunne fly deg i første omgang.

Videre har du krav på forpleining mens du venter, hotell og kost i ventetiden. Det være seg enten du er i Berlin på rommet og venter, eller legger ut på reisen.

Som eksempel ble jeg selv ventende i Berlin et døgn, etter det sendt til Oslo. Der fikk jeg både hotell og kost – før tur til Bergen dagen etter. At selskapet presterte da å ta betalt ekstra for reisen mellom Bergen og Oslo mens de holdt på å sende oss hjem, det hører til de villeste fantasier. Men Norwegian er ikke fantasi, og det trakk de kr. 5.200,00 for meg og mitt reisefølge.

Så nå skal jeg ikke bare slite med kanselleringen, men betale for å rydde opp i det også. Verden går videre, men det er ikke Norwegian sin fortjeneste.

Dernest skal du ha erstatning, der en kansellering skyldes teknisk feil. Men ikke der kanselleringen skyldes en ekstraordinær feil. I vår sak var Norwegian veldig raske med å slå fast at feilen var super-ekstraordinær. Vi vet ikke helt hva feilen var, men den var visstnok unik. Så erstatning skal man ikke få, sies det.

Nå har transportklagenemnda slått fast at det er selskapet som skal dokumentere det superduperextra ved feilen, men det skal vi nok komme tilbake til.

Erstatningen er avhengig av lengden av reisen og varighet av forsinkelse, men i mitt tilfelle er det 250 Euro per billett.

Det skal dekke tapet ditt ved kanselleringen. Har du mindre tap, får du 250 Euro, har du mer tap får du tapet dekket.

Etter forordningen skal selskapet informere om rettighetene, men slik informasjon fikk vi aldri. Her var det hver mann for seg, en telefon og callsenter i Baltikum. God tur hjem, hvis du absolutt må.

Jeg konstaterer at EU har tenkt på passasjerene, og at man skal ha dekninger her og der.

Men jeg tenker også på det å stå i Berlin. Strandet. En lapp i neven og lykke til. Det er uverdig. Det er skammelig. Det er lavpris.

Ja, jeg burde sett det komme. Et selskap som sender deg til et annet land til prisen av en taxitur, de har ikke midler til annet enn en lapp i neven. Da er du et stykke problem som får ordne opp selv. Det er ikke rart det var lang ventetid på callkontoret i østerled, når vi alle ringte på samme tid.

Det finnes rettigheter – og det finnes anstendighet. Dette selskapet brøt med det man kunne forvente, vanlig folkeskikk. Behandlingen vi fikk var som om vi var redusert fra betalende kunder til brysomme plageånder.

Men for all del, for kr. 499,00 per billett, kan du vente noe annet? Jeg synes det. Omsorg for en kunde du ikke får tatt hånd om. Det å følge opp en forpliktelse.

Det fremstår nesten verre å bli behandlet som slikt slitsomt passasjermateriale enn den krangelen vi skal ha rundt våre utlegg i ettertid.

Det er så mye snakk om reiseforsikring. En ny form for reiseforsikring har jeg nå fått øynene opp for. Den å reise med andre enn Norwegian.

3 comments on “Med Norwegian på ville veier.

 1. Björn Lundström

  Hej,

  De flesta missar det viktigaste. Alla flygbolag drabbas av problem. Norwegian har inga avtal med andra bolag om support. De är inte med i en allians, inte med i IATA (där även konkurrerande flygbolag hjälper varandra) och har inte resurser för att boka om passagerarna till andra bolag.

  Det sparar pengar för flygbolaget. Passagerarna får lida.

  Vem kör bil utan att den är försäkrad? Jo, Kjos. Billigare tills det händer något, eller tills de får böter (upp till 600 Euro). Det är dessa böter Kjos vill slippa undan.

  Jag hade inte engagerat mig så mycket om inte Kjos hånat konkurrentbolaget för höga kostnader.
  Mvh

 2. Björn Lundström

  Ja det var minst två mycket stora skillnader Viktor Andreassen. SAS passagerarna fick hotellrum som SAS ordnade med hjälp av STAR Alliance partners och de slapp övernatta på flygplatsen. De blev också ombokade till andra flygbolag så fort som det någonsin var möjligt.

  Just precis det som Norwegian INTE gör.

Legg igjen beskjed

obligatorisk