Jeg har en Skoda. Den er skjev. Det høres kanskje litt rart ut med skjeve biler. La meg forklare.

Denne bilen er fra 2010. Stor og prektig. Et forsøk på å vise at i Øst Europa der kan man lage bil, vet du. Javisst, en herlig bil med blanke flater. Men skjev er den.

Det skjeve ble avdekket våren 2011. Da tok bakluken på stasjonsvognen ned i støtfanger når du lukket bakdøren. En snekker klarer nok å stille inn en dør innvendig i et hus, slik at den passer i karmen. Men Skoda klarer ikke å  sikte inn døren sin. Så den subber ned i på ene siden.

Det kalles for reklamasjon når man mindre enn et år etter kjøpet reklamerer på skjev bil. God dag, min bil er skjev. Kan De hjelpe?

Etter forbrukerkjøpsloven gjelder fem års reklamasjonsrett på bil, og som du forstår var jeg godt innenfor den rammen. Kanskje jeg ikke skal bruke uttrykk som ramme her, i disse skjeve tider.

Møller har også tre års garanti, slik at det var aldri noe problem å få rettet opp døren. Eller var det bilen de rettet opp. Den ble bra og jeg fikk det hele «rett», og bilen lakkert der skade var skjedd.

Min skjeve Skoda hadde rettet seg opp. Nå traff man plutselig igjen døråpningen.

Men hadde det bare vært så vel. For du vet, ulykken kommer sjelden alene.

Nå like før sommeren i år, er døren atter skjev. Nettopp, problemet er oppstått igjen. Den skjeve Skoda var fortsatt skjev, det er fint den fortsatt kan holde seg på veien. Deres bil siger, jeg kunne ikke annet enn å vitse. Og minnes 80-tallet om å gå fremfor kjøre Skoda.

Så nå er bilen igjen kjørt til Møller for å bli rettet opp.

Jeg er fortsatt innenfor reklamasjonsretten på bilen, de fem år. Og har nå reklamert uten vansker i forhold til selger.

Videre er jeg innenfor garantitiden som er tre år.

Så man kan si at jeg er vernet godt. Det er bare det at du må sette av tid til å flytte rundt en skjev bil. Videre at dette langt fra er den eneste feilen jeg har hatt på bilen.

Hva skjer neste gang?

For bilen blir jo skjev igjen, blir den ikke? Da er vi utenfor garantitid og sikkert innenfor reklamasjonstid. Da vil forholdet bli behandlet etter forbrukerkjøpsloven, og forhåpentligvis på en grei måte. Så sier i hvert fall Møller, at jeg er velkommen tilbake. Det er kos å vite at man blir tatt godt i mot med sin skjeve Skoda.

Når jeg en gang skal selge bilen videre, spør kjøper om det er ellers noe spesielt ved denne flotte bilen? Nei, bare at den blir skjev i ny og ne.

Men la meg fortelle deg en ting. Jeg liker ikke skjeve biler. Det passer meg ikke å bruke mye penger å være utradisjonell og kjøpe Skoda, selv om den er rivende pen. Da satser jeg heller slike penger på et annet merke.

En som holder seg bent i terrenget, en du ikke regelmessig må bringe til selger for å rette opp.

Det er fortsatt liv i vitsen. Hvorfor Skoda, når du kan gå da?

Legg igjen beskjed

obligatorisk