FINANSKRISE
Det er finanskrise, står det i avisen. Jeg har nok ikke merket så mye til det på jobben – så langt. Skulle vel tro at jeg skulle merket mer, men det tar vel litt tid.
Men hva skal det gi av rettslige konsekvenser at det er finanskrise?
For vanlige borgere er det vissheten om at fast eiendom faller i pris. Du kan ikke ha unngått å se det i avisen. Men betydningen for dem som blir boende i boligen sin – den er liten. Du må regne med at boliger faller tilsvarende over hele linjen, slik at du står like sterkt på boligmarkedet – uansett når du skal flytte.
Men jeg har jo sett at salg sitter langt inne nå. Hvilket betyr at den som skal flytte, må få solgt før neste kjøp. Da trengs det god finansiell trygghet. Der du gjerne skal kvitte deg med en bolig og samtidig kjøpe ny. Det krever mellomfinansiering og det sitter nok langt inne i dagens marked. Kanskje best å selge før du kjøper nytt.
Boligrenten den oppfører seg rart om dagen. Snakkes om krise, men så ser du renten gå ned – heller enn opp. Rett nok har den steget noe over tid før nå, men signalene er at den skal ned. Så det skal ikke bli dyrere å ha boliglånet. Jeg tror nok at rentenedgang er et verktøy til å stagge kriseopplevelsen, slik at markedet igjen begynner å fungere bedre.
Arbeidsplassen kan være utrygg nå i visse bransjer. Der det selges lite eller kjøpes mindre, er det mindre arbeid å gjøre. Meglerbransjen er et stjerneeksempel. De lever av boligsalg. Disse salgene har stoppet opp, og da må det komme mengder med sand i maskineriet. Boligmeglerne lever av boligsalg, og trenger en oppsving i markedet nå. Vi får håpe det kommer.
Andre kan oppleve at sin arbeidsgiver trapper ned eller varsler opphør. Vi hørte om Cirkus Agora som ble offer for en økonomisk kollaps på Island, og skulle få sitt oppgjør for en turne i islandske kroner. Som vi vet var de pengene mindre verdt enn på lenge.
Vi jobber ikke nødvendigvis innenfor sirkusbransjen, men noen og enhver av oss kan oppleve svikt hos arbeidsgiver. Flybransjen er et annet eksempel. Hvis mange nok mener det er krise, så flyr folk mindre. Da blir det mindre penger i kassen til flyselskapene, og man sliter.
Jeg leste forresten at Norwegian hadde hatt en liten oppgang, så kanskje er det slik at ikke alle dropper flyet fordi om ordet ”krise” er smurt ut over alle aviser.
Jeg er ingen økonom, men kun en jurist. Ikke kan jeg lese kalkyler eller forstå økonomiske teorier. Men jeg forstår en sak. Hvis vi fylles med mistro, svarer markedet med å vibrere faretruende. Negative strømninger skaper negative dønninger.
Jeg kan ikke fri meg for en opplevelse av at en form for overfokus og mistroisk holdning gjør oss som aktører mer bekymret enn det er grunn til. Jeg kan sånn sett forstå Kristin Halvorsen som oppfordret oss til å shoppe så mye vi orket til jul.
Jeg tar poenget. I en periode der markedet er avhengig av tiltro, skal vi ikke alle trekke oss bakover. Da bruker vi mindre, bedriftene tjener mindre – og alle sitter tilbake som en slags tapere. Logikken er ikke mer avansert enn en advokat kan regne ut.