Nå har jeg skrevet innlegg til leserne i snart 15 år. Det kjennes som en liten mannsalder. Fra en tid da innleggene ble levert på diskett, til det nå kan legges rett ut på nett. Fra den gang på papir, til nå på nett. Avisen er nedlagt, og vi er elektroniske alle mann

Men det er noe som ikke har forandret seg. Nemlig det jeg skriver om hver eneste jul. Om julehandel og bytterett.

Slik jeg alltid åpner med å si, at du har ikke bytterett. Det er der vi alltid skal begynne.

Bytterett er noe butikkene gir deg. I større eller mindre grad. Jeg minnes noen år tilbake, da var det bokhandlerne som i store trekk byttet. Og noen andre bransjer.

Så du skulle ha litt gode kontakter for å bytte gaver etter jul.

Men tidene går, og store kjeder lager bytterett. Noe kjøpt på en ene av landet kan byttes et annet sted. De store har gått foran med bytterett, og har laget ordninger som gjelder hele året.

Bytteretten er kommet for å bli.

Men den følger ikke av en lov. Den er bygget på avtale mellom deg og butikken. Det er ren goodwill fra den som selger til deg.

Bytterett er å bytte i noe som kan passe deg bedre. Jeg tenker at bytteretten skal være knyttet til å bytte i en vare som koster det samme eller mer enn byttevaren. Så betaler du heller et tillegg. For meg er verdien av det du skal bytte, det samme som de kroner som varen er kjøpt for.

Jeg ville anbefalt å handle steder der du kan bytte og med de beste bytteordningene. Med minst diskusjon og bredest rett. For dette er litt vill vest i bransjen, folk lager ordninger som passer dem. Det er best om du handler hos dem som er mest generell i sine rettigheter.

Hvis bytterett er et poeng da.

Jeg fikk en gang en LP plate til jul. I en tid der jeg var mest opptatt av lett og teit pop. Giveren var redd for at jeg ville bytte platen.

Over hele forsiden hadde han skrevet «Presangplate  – bytting forbudt!»

Jeg synes platen var feilslått for meg, den gang. Så viser det seg å ha blitt en av tidenes utgivelser, de Lillos, «Suser avgårde». Så feil kunne jeg ta i en tid der maskinpop sto høyt i kurs.

Legg igjen beskjed

obligatorisk